Innan du köper en robotdammsugare

En självgående dammsugare låter väldigt smidigt och trevligt och det är även en bra uppfinning, men det krävs att man tänker igenom lite saker i förväg om man vill ha bästa möjliga effekt. Ju bättre du planerar och funderar ju bättre resultat kommer din robotdammsugare ge. Eller så kanske du inser att det inte riktigt passar för dig just nu.

Här har vi samlat ihop ett gäng saker som du bör tänka på innan du letar efter en bra dammsugare.

Öppna landskap

En robotdammsugare trivs allra bäst när den får leva i ett öppet landskap, alltså i en öppen planlösning med större fria ytor och möjlighet att enkelt förflytta sig mellan olika rum. Den funkar allra bäst i en bostad som bara är i en våning då den inte direkt klarar av att ta sig upp och ner för trappor eller andra avsatser.

Om du har en öppen planlösning och inte allt för många möbler överallt kan robotdammsugaren klara sig mer självständigt, fastnar mer sällan och dammsuger snabbare rent allmänt.

Trösklar?

Ofta kan trösklar skapa problem för robotdammsugare då de inte är så jättebra på att ta sig över för höga hinder. Vanligt är att en dammsugare kan köra över en tröskel eller annat hinder på högst 1,5 cm utan att fastna, så passa på att mäta hur höga trösklar du har till de rum du vill att den ska kunna köra mellan på egen hand.

Du kan även passa på att läsa recensionerna på olika nätbutiker för den modell du är intresserad av. Ofta skriver folk ut ifall en viss modell har en tendens att fastna på trösklar eller andra hinder. Har du lite högre trösklar så kanske just en sådan modell inte passar dig lika bra.

Funkar dammsugaren till dina möbler?

En robotdammsugare kan vara någonstans runt 10 cm hög vilket gör att det finns begränsningar för hur lågt mellanrum det får vara mellan golvet och möblernas undersida om den ska få plats att köra in och rengöra under. Kolla upp dina möbler och se hur mycket plats det är under, så att du sedan kan välja en dammsugare som kommer åt ordentligt.

Ifall du har mycket möbler rent allmänt kan detta försvåra för din självgående dammsugare att göra jobbet riktigt bra. Det blir trångt och tar längre tid eller kanske dammsugaren fastnar i en loop och kör samma område om och om igen. Ifall vissa möbler står för tätt så kanske den inte får plats att köra mellan dem och då kan den ju tyvärr inte rengöra den golvytan (en vanlig robotdammsugare brukar ha en diameter på ca 30-35 cm).

Kanter och hörn

En av svagheterna som robotdammsugare har, framför allt de tidigare modellerna, är att de inte alltid kommer åt så bra utmed kanter / väggar och i hörnen. Vissa modeller dammsuger bättre utmed väggar och kanter än andra så ifall du har rum som är lite mer svårstädade och med många vinklar och vrår kan det vara värt att välja en modell som är bättre på detta.

Hörnen brukar vara speciellt luriga eftersom dammsugarna inte riktigt kan komma åt. Det finns dock nu för tiden modeller som lyckas komma åt bättre i hörn tack vare sin form eller längre borstar. Dock ska man ändå veta att det inte kommer blir 100 % rent i hörn och liknande utan man får ibland köra vanliga dammsugaren.

Mattor

Mattor är lite av en akilleshäl för självgående dammsugare då de inte alls suger rent lika bra på mattor som på vanligt hårt golv. Ju fluffigare och tjockare matta ju svårare är det att rengöra den ordentligt. Man kan tänka sig att städförmågan på t ex trägolv är upp mot 90 % medan den på tjockare mattor bara är ca 30 %.

Ifall du har många mattor kan du fundera på om det är en bra miljö för en robotdammsugare eller leta efter en modell som är lite bättre på att dammsuga just mattor. Tänk dock på att det aldrig blir helt rent bara med denna dammsugare utan du får nog köra din vanliga på mattorna då och då för att få bort allt som fastnat.

Har du tjocka mattor måste man även tänka på att dammsugaren ska kunna köra upp på dem utan att fastna. Kolla tjockleken på dina mattor och se så att de verkar ok att komma upp på och att köra omkring på utan att dammsugaren fastnar. Tunna och lite hårdare mattyper är normalt enklare.

Sladdar och andra hinder

Allt som kan störa robotdammsugaren kan vara värt att titta lite närmare på. Det kan vara sladdar och andra saker som ligger på golvet. Sådant gör att dammsugaren antingen fastnar eller väljer att inte dammsuga det området alls. Rensa gärna bort sladdar och försök få bort allt onödigt från golvytan så att dammsugaren har fritt fram att köra omkring.

Ljudnivå

Alla robotdammsugare låter en del då de har en motor som brummar på när de kör omkring och suger upp damm. Dessa brukar ge ifrån sig ljud från ca 60 decibel och upp till mot 90 i de värsta fallen. Även 60 db är en märkbar ljudnivå, vilket gör att man inte kommer kunna sitta och läsa en bok helt ostört medan dammsugaren kör i närheten, även om reklamen ofta vill få en att tro det.

Du behöver inte heller nödvändigtvis slänga in barn och husdjur i samma rum som dammsugaren när den är igång utan kan med fördel låta den arbeta för sig självt. Bäst är så klart att programmera in att den ska göra sitt jobb medan man är på jobbet eller borta någonstans så att man slipper höra den.

Dammsugarfria zoner

Har du några rum som du inte vill att dammsugaren ska ge sig på? De flesta robotdammsugare kommer med någon slags virtuella väggar som man kan sätta upp ifall man vill att dammsugaren ska låta bli ett visst rum eller plats. Vill du skärma av en del så bör du kolla så att den dammsugare du vill köpa har vettiga ”virtual walls”, gärna magnetband.

Prisnivå

Priset är alltid en faktor när man köper elektronik och som vanligt är det oftast så att de dyrare modellerna är lite bättre än de billiga. Man får vad man betalar för helt enkelt. Dock är det inte alltid så till hundra procent utan olika märken kan ha sina för- och nackdelar.

Fundera ut ungefär vilken prisnivå du tycker är rimlig och kolla igenom alla alternativ som ligger på den nivån. Med lite tur kan du hitta en bra modell som har många funktioner men som inte är så farligt dyr. Tänk dock på att se att de funktioner som du värderar högst faktiskt finns.

Du kan kolla in olika tester av robotdammsugare och se vilka som rekommenderas av t ex Råd & Rön eller Aftonbladet och sedan då även titta ifall de har några modeller i sina tester som utnämnts till ”prisvärda” eller ”bra köp”.