Köpguide robotdammsugare

Här går vi igenom alla aspekter av robotdammsugare som kan vara viktigt när du avgör vilken dammsugare du vill köpa. Det är sådant som effekt, sugförmåga, laddning, hur dammsugaren klarar av kanter, trösklar och möbler och en hel del andra saker. Allt detta är värt att tänka på när du ska bestämma vilken modell du vill ha.

Genom att tänka på alla viktiga saker i förväg kan du välja en självgående dammsugare som klarar av det du vill att den ska klara och få ett rent och fint hem istället för att vara irriterade över att din dammsugare inte riktigt höll måttet.

Rengöring

Den troligtvis viktigaste punkten av alla, hur bra robotdammsugaren rengör ditt hem, är det första vi ska titta på. När du väljer dammsugare vill du givetvis ha en som är bra på att rengöra och få med sig mycket av dammet.

Sugförmåga

Vilken sugförmåga en dammsugare har gör givetvis skillnad när man ser till hur bra den är på att suga upp damm, hår och skräp. Några modeller har lite bättre sugförmåga, vilket generellt ger lite bättre städning. Detta kan dock också leda till att dammsugaren låter lite högre, men det kanske är värt att offra.

Väggar, kanter och hörn

Robotdammsugare kommer inte åt lika bra som en vanlig dammsugare in mot väggar och framför allt inte i hörnen. Det gör att dammsugarna kan lämna lite väl mycket damm utmed kanterna, vilket du ju helst inte vill. Det finns modeller som säger sig vara bättre på att komma åt utmed väggar och i hörn, t ex på grund av sin utformning eller tack vare extra långa och effektiva borstar.

Dammsugarens form

Formen på din robotdammsugare kan göra en del för hur bra dammuppsamling man får. En rund dammsugare kanske inte kommer åt riktigt lika bra in mot hörnen eftersom den inte kommer nära nog. De modeller som är lite mer fyrkantiga kan ha en fördel framför allt in mot hörn och i trånga vrår men ofta försöker andra modeller kompensera med lite längre borstar.

Borstar

Borstarna vispar till sig damm och samlar in det så att det sedan kan sugas upp. Bra borstar gör att dammsugaren fångar mer damm och att det blir renare. Vissa dammsugare har inga borstar alls och då måste man verkligen kompensera detta genom att ha en bra sugförmåga istället. Borstarna kan också vara av olika kvalitet så det gäller att leta efter en robotdammsugare som har bra borstar då de gör en hel del skillnad.

Filter

Det finns någon typ av filter på de flesta robotdammsugare, som samlar upp damm och ser till att det inte blåser ut i rummet igen efter att det har blivit infångat av dammsugaren. En del dammsugare har vad som kallas för ett HEPA-filter, vilket är ett specialfilter som fångar upp de minsta partiklarna. Detta filter är extra bra för allergiker då det fångar fler och mindre dammpartiklar och gör det allmänt renare. Kolla efter dammsugare som har ett sådant filter om du vill ha lite extra rent hemma.

Övriga städfunktioner

Vissa robotdammsugare kan ha ytterligare funktioner som ger dem en liten fördel över andra modeller. En sådan sak kan t ex vara en mopp som sitter på dammsugarens undersida och som även moppar rent medan dammsugaren åker omkring och suger upp damm. Det blir givetvis lite extra rent men sådana funktioner kostar också normalt en del extra, så fundera på vad vad du vill ha och hur mycket det är värt.

Eftersom robotdammsugare helt själva ska åka omkring i ditt hem och göra rent och du helst vill behöva ingripa så lite som möjligt i dess städning vill man gärna att den ska ha ett bra navigeringssystem. Ett sådant system gör att dammsugaren hittar i alla dina rum och att den inte krockar med möbler, fastnar eller hamnar i en oändlig loop där den bara kör omkring utan mål.

Navigeringssystem

De flesta tillverkare har sin egen variant av navigeringssystem och de flesta använder sensorer som läser av vad som finns framför dammsugaren så att den väjer undan och väljer en annan väg. Många av de lite finare dammsugarna har även smarta navigeringssystem som kan kartlägga ditt hem med hjälp av sensorer eller laser så att de hittar riktigt bra.

Sådana modeller sparar en digital karta i minnet så att den vet hur dina rum ser ut och kan därför t ex återvända till senaste positionen och fortsätta städa även om den behöver laddas, blir flyttad eller avstängd. Detta är smidigt men är också något som framför allt de lite finare modellerna kan skryta med.

Vissa dammsugare funkar inte riktigt lika bra i mörker eller när det är dunkelt, på grund av att deras sensorer inte funkar lika bra när det är mörkt. Detta kan göra att de tappar bort sig och blir mindre effektiva. Kolla efter modeller som har sensorer som ser bra i mörker om du t ex tänkt köra dammsugaren i mörka rum.

Virtuella väggar

Ifall du vill avgränsa var din robotdammsugare åker och t ex spärra den från att köra in i vissa rum eller på vissa ytor kan du använda virtuella väggar för detta. Sådana väggar sätter man upp där man inte vill att dammsugaren ska köra. Det är normalt magnetband som ingår tillsammans med dammsugaren.

Har du ytor dit dammsugaren inte får åka ska du se till att det medföljer några virtuella väggar och kolla gärna upp hur långa dessa ”remsor” är så att du vet vad du har att jobba med.

Möbler och hinder

En robotdammsugare kan ibland få problem med olika typer av hinder. Det kan vara allt ifrån möbler och sladdar till trösklar, mattor eller avsatser som de inte kan ta sig upp eller ner för. Du bör tänka igenom hur ditt hem ser ut så att det inte blir en allt för stor utmaning för din självgående dammsugare att röra sig där, men kolla även efter vad olika modeller klarar av.

Möbler

Vanligen klarar de flesta modeller av möbler på ett bra sätt. De har sensorer som märker när det kommer möbler i vägen och kör då runt dem utan att krocka. De bättre modellerna har lite finare system för detta och slår mer sällan i möbler och andra hinder.

Tänk på att kolla upp höjden på dammsugaren och hur stort mellanrum du har under dina möbler, t ex soffa och säng. Helst ska den dammsugare du väljer få plats där under så att den kan köra in och rengöra även där. Om det blir för tight kan den fastna eller helt enkelt låta bli att försöka.

Ifall du har mycket möbler och har dem tätt ihop kanske dammsugaren inte kan komma åt att dammsuga överallt. Du kan leta efter modeller med mindre diameter ifall du vill ha en lite mer nätt dammsugare.

Trösklar

Trösklar är ett klassiskt problem för robotdammsugare. Det kan lätt bli så att de fastnar ifall trösklarna är lite för höga. Mät gärna dina trösklar och fundera på ifall de kan utgöra ett problem. Kolla vad dammsugaren ska kunna klara i produktbeskrivningen. Vanligt är att de klarar att ta sig upp för eller över hinder som är ca 1,5 cm höga.

Mattor

Mattor är precis som trösklar lite av ett problemområde. För det första kan mattor med höga kanter göra att dammsugaren fastnar och ifall de är för tjocka och lurviga kanske dammsugaren fastnar. Så kolla detta på samma sätt som med trösklarna.

I övrigt är rengöringsförmågan klart sämre för mattor än för hårda golvytor, vilket är värt att tänka på. De flesta robotdammsugare rengör klart sämre på mattor, vilket du bör veta. Ifall du har många mattor hemma kan du fundera på ifall du fortfarande tror på en robotdammsugare eller kan du börja leta efter modeller som ska vara lite extra bra på just mattrengöring.

Sladdar och andra hinder

Rensa gärna bort sladdar och sådant som ligger på golvet som kan tänkas vara i vägen för din robotdammsugare. Ju mer öppet och fritt det är ju lättare kan dammsugaren städa. Troligen kommer den kunna navigera runt sladdar och liknande men ibland kan det tänkas att den fastnar. Bättre sensorer hjälper möjligen mot detta problem.

Programmering

Det finns lite olika nivåer när det gäller hur bra man kan programmera sin robotdammsugare. En del billigare modeller kanske i princip bara har en startknapp för när man vill köra den, vilket kan bli lite tråkigt i längden. De lite smartare varianterna har både schemaläggning och olika städprogram.

Schemaläggning

Något som är riktigt smidigt är att kunna schemalägga så att dammsugaren själv kör igång vissa tider varje dag eller vecka. Det är inte alla modeller som har denna funktion så håll utkik efter det ifall du är sugen på att kunna programmera in sådant. Då kan dammsugaren sköta sig själv och t ex köras när du är på jobbet.

Det finns vanligen dagsprogrammering och veckoprogrammering, så att man antingen kan ställa in den på att köra varje dag eller varje vecka etc. Alla robotdammsugare har dock inte detta utan du får helt enkelt själv sätta igång den när du vill köra.

Städprogram

Städprogrammen kan vara av lite olika typ men normalt finns det lite olika varianter för hur dammsugaren ska bete sig när den städar. Man kan välja bland några olika rörelsemönster, t ex att den kör i sicksack eller att den kör i en spiral utåt från en mittpunkt. Det kan även finnas turbolägen som gör att dammsugaren städar fortare. Det kanske inte blir riktigt lika rent men den gör jobbet snabbare för de dagar du inte har tid att låta den hålla på i flera timmar.

Display / Fjärrkontroll

Många robotdammsugare har en display på ovansidan där du kan ställa in saker och fixa programmering etc. Du kan även se vilka program som är aktiva, batterinivå och liknande. Dessa displayer är ofta LCD men kan även vara LED eller möjligen någon annan variant. Det är viktigt att det finns en bra display och knappar som är lätta att använda och ställa in saker med.

I vissa fall kan du även få en fjärrkontroll till dammsugaren. Det är ingen nödvändighet på något vis utan lite av en lyxgrej som kan vara trevligt att ha ibland. Den är huvudsakligen användbar när du är hemma och i samma rum som dammsugaren när den är igång, vilket man ju ofta faktiskt inte är. Helst vill man ju att dammsugaren ska köra sin runda medan man är på gymmet eller jobbar.

Har modellen som du vill ha en fjärrkontroll kan det vara en trevlig extra grej men häng inte upp dig på den. Det är viktigare med bra dammuppsamling, bra navigering, att dammsugaren klarar hinder och trösklar och bra gångtid etc.

Laddning och batteri

Det här med batteriet är en av de viktigare sakerna när man ska köpa en robotdammsugare då det avgör hur länge dammsugaren kan köra på innan den måste laddas igen. Om du skaffar en modell med lite bättre batteri kan dammsugen får mer jobb gjort och inte behöva åka tillbaka till laddningsstationen hela tiden.

Gångtid / Batteritid

Batteritid kan variera från runt 40 minuter till upp mot 120 minuter beroende på modell. Något man ska tänka på är att gångtiden brukar vara lite kortare än vad som uppges av tillverkaren. Deras batteritid är den optimala men det är långt ifrån alltid man får ut riktigt så bra.

Ett tips är att välja en dammsugare med åtminstone 90 minuters gångtid så har du åtminstone en vettig längd på städningen innan det är dags för ny laddning, även om den inte skulle nå upp till de 90 minuter som utlovats.

Laddning

De senare modellerna har nästan alltid en laddningsstation dit dammsugaren på egen hand återvänder när den behöver laddas. Då slipper du fundera på detta och t ex plugga in den i väggen för att ladda. Se till att du inte väljer en gammal tråkig modell som inte har automatisk laddning.

Vanlig laddningstid brukar vara 2 – 4 timmar. Kortare laddningstid innebär ju så klart att dammsugaren snabbare kan ge sig ut och börja dammsuga igen, så det är en fördel. Tänk dock på att kolla laddningstiden mot gångtiden. Ifall dammsugaren laddar på två timmar men sedan bara kan köras i 60 minuter kanske det är ett sämre alternativ än en dammsugare som laddas i tre timmar men som har 120 minuter gångtid.

När dammsugaren börjar få slut på batteri brukar den ge ifrån sig en signal och återvända till sin dockningsstation. En del modeller kan ha en inställning där man säger till den att inte återvända utan helt enkelt köra tills batteriet är helt slut. Då får man själv sätta tillbaka den på laddning men fördelen är att man får ut lite mer städning på en laddning.

Eftersom laddningsstationer är konstant inkopplade i vägguttaget och på standby så kan det tänkas att de drar lite ström. Nyare modeller är mer energisnåla och det är något du kan hålla utkik efter om du vill tänka på dina elkostnader

Yta

Oftast skriver tillverkare eller försäljare ut hur stor yta som en robotdammsugare klarar av maximalt. Det kan vara exempelvis 300 – 400 kvadratmeter. Detta är INTE ytan den klarar per laddning utan den maximala ytan som dammsugaren kan köra per programmering. Det kan tänkas att en dammsugare med en sådan maximal yta kan rengöra upp mot 100 kvadratmeter på en laddning, men det kan variera.

Hur mycket den kan dammsuga på en enda laddning beror på olika faktorer som vilket program du väljer, möbler och sådant som är i vägen, ifall den går på mattor eller vanligt hårt golv och ifall den behövt köra långt innan den kommit till platsen där den ska börja sin städning etc. Försök kolla upp om det finns info om hur mycket dammsugaren klarar på en laddning i kvadratmeter då det kan vara en intressant siffra när du jämför olika alternativ.

Övriga köptips

Här ska vi ta upp lite blandade saker som inte direkt passar in i någon specifik kategori. Det kan vara lite varierande från ljudnivå till prisnivå etc.

Ljudnivå

Det man ska veta är att alla dammsugare låter en del. De har motorer och ska både suga och köra omkring, så de är inte direkt ljudlösa. Ifall du tänkt dig att sitta i soffan och läsa en god bok medan dammsugaren gör jobbet några meter bort så får du vara beredd på att det kommer brumma en hel del. Du kan med fördel låta den köra omkring för sig själv i ett rum där du inte är. Plocka ut husdjur och barn också så de slipper höra.

Ljudnivån kan hamna på ca 60 – 90 decibel, vilket är en del. Välj en robotdammsugare som har låg ljudnivå ifall du planerat att köra dammsugaren när du är hemma. Ifall du tänkt dig att mestadels ha dammsugaren igång när du är på jobbet eller iväg någonstans kanske detta inte spelar så stor roll. De nyare modellerna ligger dock oftast i den nedre delen av skalan när det gäller buller.

Prisnivå

Något som givetvis är viktigt är priset. Man vill inte betala för mycket men inte heller ha en för dålig robotdammsugare så det blir frågan om en avvägning. Därför ska man alltid jämföra olika modeller och kolla hos olika försäljare innan man köper. Priset på ”riktiga” självgående dammsugare ligger normalt någonstans mellan 1 500 kr och upp mot hela 10 000 för de allra dyraste.

De billigaste varianterna har nästan alltid sämre funktioner och ofta tyvärr även sämre städförmåga. Sådana saker som man gärna vill ha är att den ska ladda automatiskt när batteriet är lågt, att den ska kunna navigera hyfsat bra i hemmet och inte fastna överallt, att den ska ha bra förmåga att rengöra och fånga upp damm etc. De dyrare modellerna har ofta bättre navigeringssystem och även extra funktioner och städprogram.

Något som man kanske gillar är en funktion för att programmera in ett schema så att dammsugaren själv ger sig ut vissa dagar och tider. Detta har tyvärr inte alla modeller och ifall du tänkt dig att programmera in så att dammsugaren sköter sig själv kan du få punga ut några extra kronor, men det är troligen även värt det.

Det kan finnas några riktigt billiga varianter för runt 500 – 700 kr men det är vanligen inga riktiga robotdammsugare utan mer rullande dammtrasor som fångar in dammet på lite annat vis. Alternativt har de klart färre funktioner och kan inte programmeras. Enligt vår uppfattning är det värt att lägga åtminstone 2 500 kr på en självgående dammsugare så får man en vettig om man nu ändå tänkt köpa en.

Dammbehållare

En detalj som kan vara värd att uppmärksamma är hur stor dammbehållaren är. Den rymmer ofta runt 0,5 liter men det varierar lite. En dammsugare som är större har plats för en större behållare. Ju större behållare ju mer sällan behöver du tömma dem givetvis. Det gör att stora dammbehållare är en liten fördel, men inte något värt att lägga speciellt mycket tankeverksamhet på.

Något annat som kan vara bra att tänka på är hur smidigt det är att komma åt att tömma behållaren. En del modeller är smidigare än andra, vilket kanske kan vara något att ta med i beräkningen när man väljer modell. I r ex Råd & Röns test har de även testat just detta så det kan vara något att ha i åtanke.

Tester och jämförelser

När du inte riktigt vet vad du ska köpa kan det vara riktigt bra att kolla in ett bra och omfattande test. Där får du ofta reda på vilka som är bäst om man lägger ihop alla fördelar och nackdelar och man kan även se vilka som är prisvärda eller vilka modeller som är bra på vad. Om du funderar på att köpa en robotdammsugare kan det vara värt att kolla in ett sånt här test.

Jämförelser av olika slag är ju i princip samma sak. Vår sida är i princip en jämföreslesida och här kan du hitta ganska mycket information och läsa om de olika varianter av robotdammsugare som finns tillgängliga. Du får information, tips och hjälp att hitta en bra och prisvärd dammsugare.