Robotar tar över våra hem och vår vardag


Idag finns robotar både här och där i vårt samhälle. Till stor del finns de i industrier och fabriker där de hjälper till att tillverka saker på löpande band men det finns även många andra typer av robotar med varierande funktionalitet. Det finns än så länge inte så jättemånga robotar i våra hem men det kanske inte är så långt borta att alla har en robot hemma som fungerar som en hjälpreda och en kompis som gör livet enklare.

Redan nu börjar det komma nyare och bättre teknologi som gör att maskiner klarar av att göra saker på egen hand och de blir smartare och smartare hela tiden efter hand ny teknik och bättre programmering kan användas. Det finns exempelvis redan bilar som kan köra helt själva och även om det låter som en sak för framtiden så finns det faktiskt sådana bilar nu och de fungerar riktigt bra. Det kanske dröjer ett tag till innan vi alla äger varsin självgående bil men det kanske inte är lika långt bort som du tror.

Robotar är bra för att de gör allting med stor precision, de blir aldrig trötta (om man inte räknar att de kanske måste laddas ibland), de gör inte mänskliga fel och du kan bestämma hur du vill utnyttja dem. Det är inte frågan ifall robotarna kommer att bli en större och viktigare del av vår vardag utan bara när de på allvar kommer till den positionen.

Robotdammsugaren ett bra exempel

Den självgående smarta dammsugaren är ett bra exempel på en robot som faktiskt finns i många hem redan idag. Tillsammans med robotgräsklipparen är de redan nu ganska vanligt förekommande och de blir hela tiden smartare, bättre på att rengöra och billigare. Ifall utvecklingen bara kan gå några små steg till framåt och robotdammsugarna kan gå ner i pris kan de nog börja ta över marknaden ganska ordentligt.

En robotdammsugare är också en ganska häftig uppfinning. Den tar något som är väldigt tråkigt och ganska jobbigt för ryggen och resten av kroppen och som många gärna skulle vilja slippa göra (dammsuga) och automatiserar hela processen. Istället för att själv behöva gå omkring och köra dammsugaren och böja sig ner för att ta under soffan och sängen och i alla vrår kan du bara ha en liten smart robot som åker omkring och gör allt detta på egen hand.

De robotdammsugare som finns idag är smarta nog att rengöra rummen relativt väl och utan att du behöver ingripa speciellt ofta. Några bra saker med självgående dammsugare är t ex;

  • Rengör relativt väl, även i hörn och skrymslen eller under möbler
  • Fastnar sällan på sladdar eller trösklar
  • Vet när det finns en avsats och undviker att ramla ner
  • Laddar sig själva när det är dags
  • Kan återkomma till samma plats där de slutade och återuppta dammsugningen
  • Har många olika program att köra beroende på vad som krävs
  • Kan programmeras att köras enligt ett schema, t ex varje dag eller vecka
  • Jobbar ganska tyst och stör inte dig i din vardag

Som du kan se är robotdammsugare alltså inte alls dumma och kan underlätta din städning en hel del. Det som håller tillbaka den från att ta över marknaden är framför allt priset – den är fortfarande lite för dyr för att alla ska köpa en. De har också en och annan svaghet så som att de inte klarar hem med flera våningar så bra utan att få hjälp, att de ibland kan fastna eller att de inte kan ta riktigt all smuts i de krångligaste hörnen osv.

Framtiden för robotar och robotdammsugare

Det är inte så långt bort att vi får fler robotar i vår vardag. Inte bara robotar som arbetar med att bygga saker eller som håller till i fabriker och affärer utan även i våra hem. Robotar som hjälper oss med sådant som är jobbigt eller som enklare kan göras av någon som inte blir uttråkad, känner smärta eller tröttnar rent fysiskt. Om en robotgräsklippare redan idag klipper våra gräsmattor kanske en annan robot snart klipper häckar och ansar buskar och träd etc.

Inomhus håller robotdammsugaren till idag men imorgon kanske det är en robot som gör mer än bara dammsuger. Den kanske dammar, svabbar golv (det finns faktiskt redan nu varianter av robotdammsugare som moppar golvet), tar ut soporna, vattnar blommor och olika sådana saker som vi egentligen skulle vilja slippa göra själva.

Kanske är det en liten bit kvar innan vi når de mer avancerade funktionerna för robotar och dammsugare men man kan gissa att de nya generationerna robotdammsugare kommer att bli ännu mycket bättre på att läsa av ditt hem och att navigera mellan möbler och andra hinder. De kommer att bli lite mindre och plattare så att de kommer åt överallt, de kommer att kunna ta sig upp och ner för avsatser så som trappor och de kommer att ha bättre laddningstid och vara tystare.

Med mer utveckling och tid kan robotarna också i framtiden bli smartare och klara av fler olika arbetsuppgifter, de behöver mindre och mindre hjälp av oss människor och de kanske till och med lär sig nya saker genom att observera eller testa sig fram (redan nu kan vissa robotdammsugare lära sig hur ditt hem ser ut efter hand och på så vis bli snabbare och mer noga med tiden när de dammsuger). Snart kommer vi ha en liten hjälpreda hemma som gör allt det tråkiga jobbet och som är så effektiv, tyst och smidig att vi knappt kommer märka att han finns där – förrän han går sönder och behöver åka in på lagning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>