Robotdammsugare vs vanlig dammsugare

En intressant fråga när man funderar på att köpa robotdammsugare är givetvis hur bra den är jämfört med en vanlig dammsugare. Det är lätt att se alla trevliga fördelar med en självgående dammsugare så som att den städar utan att man behöver lyfta ett finger och att den är smart och kan programmeras på olika sätt. Ifall man bestämmer sig för att köpa en robotdammsugare vill man så klart gärna att den ska klara av städningen ordentligt så att man inte ersätter sin gamla dammsugare med något som inte gör ett bra jobb.

Det man ska veta när det gäller robotdammsugare är att de aldrig tar riktigt lika bra som en bra vanlig dammsugare. De är ganska sofistikerade och samlar in damm med sina borstar och suger sedan upp det (och vissa modeller har dessutom en mopp på undersidan som rengör lite extra) men det är svårt att få upp allt damm och smuts. Även om du har en robotdammsugare behöver du troligen ta fram din gamla dammsugare någon gång i månaden som minst för att göra en ordentlig genomgång och fånga upp sådant som robotdammsugaren missat.

Robotdammsugaren kommer inte åt riktigt överallt

Man ska komma ihåg att den inte kommer åt riktigt överallt. På fria och öppna ytor kanske den gör ett lika bra jobb som din vanliga dammsugare men den kan aldrig ta hundraprocentigt i hörnen och den kommer givetvis inte heller åt uppe på lister, inne bland sladdar, under möbler som är så låga att den inte får plats att köra under dem och så vidare. På alla platser där den inte kan köra eller har möjlighet att komma åt kommer det att finnas damm kvar som du får suga eller damma upp på annat vis.

Ju öppnare din planlösning är och ju färre skrymslen, vrår och möbler som står i vägen, ju lättare kommer det bli för din självgående dammsugare att rengöra riktigt bra. Det finns dock nästan alltid några ytor som den inte kommer kunna dammsuga just eftersom den inte kan köra där. Har du ett hus eller lägenhet där det finns riktigt mycket möbler och prylar och det är trångt eller finns många höjdskillnader etc så kanske en robotdammsugare inte är det bästa alternativet. Om du själv har problem att komma åt med vanliga dammsugaren så kan du nog anta att det kommer bli svårt för den självgående att göra jobbet på egen hand.

Mattor en akilleshäl

Ett område där din vanliga dammsugare nästan säkert vinner över robotdammsugaren är när det gäller mattor. Ofta är robotdammsugarna inte speciellt bra på att rengöra mattor. De har inte något jättesug och har ibland lite svårt att ta sig fram på tjocka mattor. Då är det många gånger bättre att köra den vanliga dammsugaren.

Du kan ibland se bland produktinformationen hur bra en robotdammsugare är på mattor respektive hårt golv. Du kan t ex se det i form av en procentsats som visar på hur effektivt dammsugaren rengör på den typen av yta. Det är tyvärr ofta klart sämre prestationsförmåga på mattor än på vanligt golv. Ju tjockare matta ju svårare blir det också för robotdammsugaren att göra rent ordentligt. Har du många tjockare mattor kan du försöka hitta en modell som är bra på mattor eller så kan du helt enkelt välja att rengöra dem med din vanliga dammsugare.

Vissa modeller av robotdammsugare kan få problem med tjockare mattor som har höga kanter och t ex fastna där. Ifall det är en lite mer avancerad modell brukar den kunna undvika att fastna på sådana ställen men du får i vilket fall räkna med att dammsugaren inte är lika bra på mattan som på andra hårdare ytor.

Fler områden där vanlig dammsugare kan ha överhanden

Eftersom du själv styr din vanliga dammsugare och flyttar omkring den i bostaden allt eftersom du dammsuger de olika rummen så blir den ju givetvis ganska flexibel. Du kan flytta den mellan olika rum och knuffa den över trösklar eller lyfta den upp för små avsatser och fria den ifall den skulle fastna någonstans. Visst är den kanske lite klumpig men du får normalt med den dit du vill med lite fysisk övertalning.

En robotdammsugare har lite begränsad rörlighet och kan inte ta sig över för höga trösklar eller svåra hinder. Den kan tänkas fastna någon gång ibland och då stannar den helt enkelt på samma plats tills du kommer och räddar den. På detta viset är en vanlig dammsugare lite bättre men där har vi ju istället nackdelen att du måste delta i städningen hela tiden och slita ut dig genom att släpa omkring dammsugaren och böja på ryggen osv.

En robotdammsugare kan givetvis inte heller ta sig upp och ner för trappor på egen hand. Du som har flera våningar i bostaden har lite sämre förutsättningar för att en robotdammsugare ska kunna ersätta vanliga dammsugaren. Eftersom den självgående dammsugaren inte kan röra sig upp eller ner för trappor är den fast på den våning du sätter den. Det finns vanligen bara en laddningsstation för dammsugaren och i de flesta fall återvänder den själv till laddningsstationen när batteriet är lågt. Ifall du har flyttat den till en annan våning kan den inte gärna återvända och laddas av sig själv.

Härliga fördelar med robotdammsugare

Det finns en stor mängd fördelar med en robotdammsugare jämfört med en vanlig dammsugare också. Den största är att du slipper jobbet att själv gå omkring och dammsuga eftersom din robotdammsugare gör allt sådant på egen hand utan att du behöver ingripa. Du sparar in det tråkiga jobbet och sparar även din rygg.

En robotdammsugare kan man i de flesta fall programmera så att den kör sin runda vissa tider och / eller dagar i veckan enligt ett schema. Det gör att du kanske låter den köra omkring och dammsuga klart oftare än du annars skulle ha dammsugit med din vanliga dammsugare. Du kanske bara hade städat en gång i veckan då men nu kan du låta den köra tre eller fyra gånger i veckan utan problem. Du kan även se till att den kör medan du är på jobbet, så behöver du inte störas av att den kör omkring och brummar. Tänk vad skönt att få det städat när man inte ens är hemma.

Fina modeller av robotdammsugare har sofistikerade system för dammupptagning och många har så kallade HEPA-filter. Detta är extra fina filter som fångar upp de allra minsta partiklarna av damm. Det är dessa partiklar som kan vara jobbiga för t ex allergiker och därför är det trevligt om dessa dammpartiklar fångas upp i filtret istället för att blåsas tillbaka ut i rummet. En robotdammsugare med sådana filter kan alltså göra det extra rent och fint hemma.

Några slutsatser

Sammanfattningsvis kan man säga att en robotdammsugare aldrig ersätter den vanliga dammsugaren helt och hållet. Du kommer fortfarande behöva dammsuga någon gång då och då för att få bort damm som den självgående dammsugaren helt enkelt inte kan komma åt, t ex på lister, bakom sladdar och i trånga vrår. Du kan även behöva köra över dina mattor då och då eftersom robotdammsugaren gör ett sämre jobb på mattor.

Robotdammsugaren är dock en häftig uppfinning som gör att du inte behöver lägga så mycket tid och kraft på städningen. Du kan programmera in så att robotdammsugaren kör flera gånger i veckan och du behöver inte ens vara hemma medan den dammsugare utan du kan jobba, träna eller göra något annat.

Tänk på att en självgående dammsugare fungerar bäst i bostäder med öppen planlösning och fria ytor där den kan köra omkring. Ju fler kanter, vrår, trösklar och nivåskillnader etc ju svårare blir det för den att göra sitt jobb ordentligt. När man har en självgående dammsugare vill man så klart att den ska klara sig så mycket själv som möjligt.